Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is zelf in een apotheek aan de slag gegaan om medicijnen te bereiden. Bruins onderstreepte zo dat hij graag zou zien dat apothekers vaker zelf medicijnen maken. Dan zijn patiënten minder afhankelijk van soms peperdure middelen van grote fabrikanten.

Bruins luisterde de opening op van het nieuwe laboratorium van de Haagse Transvaal Apotheek en werd meteen aan het werk gezet. Hij maakte een aantal capsules, al belanden die volgens apotheker Paul Lebbink niet in de pillendoos van een patiënt. De minister is immers niet geschoold en bevoegd om medicijnen te maken, en veiligheid gaat voor alles. Bruins nam ze maar mee naar huis, als souvenir.

Mogelijk opnieuw strijd met grote fabrikanten

Lebbink voelde zich woensdag 'erg gesteund door de minister' nu hem mogelijk opnieuw een strijd met de grote fabrikanten wacht. De apotheker trok vorig jaar de aandacht omdat hij aankondigde Orkambi na te maken. Over dat middel voor patiënten met taaislijmziekte was veel te doen, omdat fabrikant Vertex er zo'n hoge prijs voor vroeg dat het kabinet het niet langer wilde vergoeden. Omdat Vertex en de minister er toch uit zijn gekomen, richt Lebbink zich nu op andere middelen.

Bron: ANP