Als Nederlanders maximaal zes gram zout per dag nuttigen, dan scheelt dat 150.000 gevallen van chronische nierschade over een periode van tien jaar. Daarnaast voorkomt het in die periode 250 gevallen van nierfalen, waardoor patiënten afhankelijk worden van dialyse of transplantatie. Dat blijkt uit recent onderzoek van het RIVM in opdracht van de Nierstichting.

Op dit moment eten en drinken Nederlanders gemiddeld negen gram zout per dag. De impact van zout op nierschade was nog nooit eerder berekend. De schade ontstaat ongemerkt en alleen onderzoek kan uitwijzen of er nierschade is. Een verminderde nierfunctie heeft grote impact op het leven van de patiënt. Zo vermindert de levensverwachting, afhankelijk van de omvang van de schade, met zeven tot twaalf jaar. De beschadiging is onomkeerbaar. Duidelijke klachten ontstaan pas als de nierfunctie met zo'n zeventig procent verminderd is.

Overconsumptie van zout

Dat Nederlanders te veel zout eten is op zich niets nieuws. Tachtig procent van de zoutinname komt door bewerkt voedsel. Afgelopen jaar stelde het RIVM nog vast dat de levensmiddelenindustrie te weinig doet om zout, suiker en vet in voedingsmiddelen te verminderen.

Nierfalen

Bij nierfalen is de nierfunctie minder dan vijftien procent. De patiënt moet dan aan de nierdialyse of een nieuwe nier krijgen. 'Dialyse is geen leven, maar overleven. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven. Er zijn bovendien hoge kosten aan verbonden: zo'n 100.000 euro per patiënt per jaar', zo stelt de Nierstichting. Daarbij is de weg naar een niertransplantatie lang. Momenteel staan er 650 mensen op de wachtlijst voor een nieuwe nier. De tijd van aanmelden tot het krijgen van een nier van een overleden persoon is bijna drie jaar. Bijna een op de tien overlijdt voor er een nier beschikbaar komt.

Nierstichting Restaurant Driedaagse

De Nierstichting probeert nu aandacht te vragen voor de overconsumptie van zout met de actie 'de ongezouten waarheid'. Daarom organiseren ze in maart de eerste landelijk Nierstichting Restaurant Driedaagse. Op 6, 7 en 8 maart gaan bijna 100 restaurants in Nederland minder zout in hun gerechten gebruiken. De stichting wil met deze actie iedereen 'zoutbewuster' maken.

'Aandacht voor pure smaken'

Bron: Nierstichting