Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud die een stressvolle situatie moeten doorstaan, worden minder onrustig door het aaien en knuffelen van hun hond. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Florida.

Honderd gezinnen met kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud en een hond, werden onderzocht. De kinderen moesten in het openbaar een spreekbeurt geven en een rekensom oplossen. Situaties die er om bekend staan stressvol te zijn en waardoor het stresshormoon cortisol kan stijgen. De kinderen werden in drie groepen verdeeld. Ze moesten de taken alleen, met hun ouders in de buurt of met een hond aan hun zijde uitvoeren.

'Veel minder stress of onrust met een hond in de buurt'

Voor en na de openbare beproeving werd bij de kinderen een speekselmonster afgenomen om de hoeveelheid cortisol op te nemen. Onderzoeker Darlene Kertes: 'Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich veel minder onrustig of gestrest voelen wanneer ze hun hond in de buurt hebben. Deze resultaten verschilden sterk van de kinderen die hun ouders bij zich hadden of de taken alleen moesten volbrengen.'

Knuffelen en aaien werkt het best

Tussen de kinderen die hun viervoeter bij hun hadden waren ook nog verschillen op te merken. Kinderen die hun hond naar zich toe riepen en vervolgens de hond aaiden en knuffelden, hadden vergeleken met kinderen waarbij de hond alleen maar in de buurt was, lagere cortisolwaarden.

Omgang met stress bepalend voor latere leeftijd

Volgens Kertens dachten veel mensen al dat honden een positief effect hebben op kinderen, maar kon het nog niet eerder worden vastgesteld. Ook zegt ze dat de omgang met stress op jonge leeftijd een voorbode is voor het omgaan met stress op latere leeftijd. Kertens: 'Hoe we als kind om leren gaan met stress, heeft ook consequenties voor hoe we als volwassene omgaan met stressvolle situaties.'

Tips om stress te voorkomen

Tips om stress te voorkomen

Bron: Nu.nl