De jaarwisseling is op alle fronten beter verlopen dan vorig jaar. Volgens de politie waren er door de wind en regen minder mensen op straat en mede daardoor waren minder incidenten, was er minder geweld tegen hulpverleners en er vielen minder gewonden.

Hulpverleners

Vorig jaar moesten politie, brandweerlieden en ambulancepersoneel het tijdens de jaarwisseling in diverse delen van het land veel vaker ontgelden. Afgelopen nacht ging het nog wel mis in in Amsterdam en Den Haag, waar agenten met vuurwerk werden bekogeld. Maar hulpverleners werden tijdens deze jaarwisseling minder vaak belaagd.

Brandwonden

De brandwondencentra in Rotterdam en Groningen hebben tijdens de jaarwisseling iets meer mensen behandeld. Maar het letsel was wel minder zwaar dan vorig jaar. In Groningen werden achttien mensen behandeld voor brandwonden die ze opliepen door vuurwerk, een vreugdevuur of carbidschieten. Acht mensen werden opgenomen. Tien konden poliklinisch worden behandeld. Zes mensen kwamen voor advies naar het centra maar hadden geen behandeling nodig.

Volgens het centrum in Groningen was het iets drukker, maar waren de gevallen minder zwaar. Alle gewonden waren mannen, die zelf actief bezig waren met onder meer het vuurwerk. Het betrof geen omstanders.

In Rotterdam werden negen mensen in de leeftijd van acht tot en met 27 jaar, behandeld aan brandwonden. Acht patiënten konden na de behandeling weer naar huis. Eén patiënt werd maandag ontslagen. Het letsel was niet zo ernstig dat ze opgenomen moesten worden in het brandwondencentrum. Het brandwondencentrum in Beverwijk had maandag vanwege drukte nog geen cijfers.

Oogletsel

Bij het oogziekenhuis in Rotterdam werden acht vuurwerkslachtoffers met in totaal tien beschadigde ogen binnengebracht. Dit aantal is ongeveer gelijk aan vorige jaren. Zes van de acht patiënten hebben blijvend oogletsel opgelopen, zoals verminderd zicht, blindheid en mogelijk zelfs ogen die verwijderd moeten worden.

Hand verloren

Een veertienjarige jongen heeft maandag in Amsterdam zijn hand verloren bij het afsteken van vuurwerk. Samen met een jongen van tien en van elf had hij in de Willem Molengraaffstraat een hoeveelheid vuurwerk aan elkaar gebonden.

Het explosief ging daarna volgens de politie sneller af dan het drietal had verwacht. De veertienjarige jongen raakte bij de hevige explosief zijn hand kwijt. De anderen twee liepen verwondingen aan hun gezicht op. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Bron: ANP