Steeds minder vrouwen nemen deel aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Het aantal deelnemers steeg de afgelopen twee jaar niet. Slechts zes op de tien vrouwen laat na een oproep een uitstrijkje maken. In de jaren daarvoor deed nog zeven op de tien vrouwen mee aan het onderzoek. 

Stichting Olijf, de patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker, roept vrouwen tijdens de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek op om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Deze vindt plaats van 20 januari tot en met 26 januari. In Nederland krijgen jaarlijks 800 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Elk jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Waar komt de afname vandaan?

Een verklaring voor het afnemend aantal vrouwen dat een uitstrijkje laat maken, is moeilijk te geven. Daar heeft het RIVM geen onderzoek naar gedaan. Met name vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten minder vaak een uitstrijkje maken. Stichting Olijf vermoedt dat vrouwen in die leeftijdscategorie zich geen zorgen maken over de ziekte. Ze hebben immers geen klachten, zijn nog jong en zien het als een 'ver van hun bed-show'. Daarnaast speelt mee dat veel vrouwen het een vervelend onderzoek vinden en dat kan een drempel zijn om deel te nemen aan het onderzoek.  

Zorgwekkende ontwikkeling

Stichting Olijf vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling en vindt dat er te makkelijk wordt gedacht over het genezen van de ziekte en de gevolgen daarvan. De patiëntenorganisatie vraagt daarom extra aandacht voor preventie. Volgens hen is baarmoederhalskanker een van de weinige vormen van kanker die redelijk eenvoudig in een vroeg stadium opgespoord en onderzocht kan worden. Voor vrouwen die niet naar de huisarts durven, is er een zelfafnameset. Hiermee kun je thuis lichaamsmateriaal uit de vagina afnemen en opsturen naar de huisarts. De laatste keer deed zeven procent van de vrouwen dat. 

Stichting Olijf hoopt door aandacht te blijven vragen voor het belang van het bevolkingsonderzoek meer vrouwen over de streep te trekken. Verhalen van vrouwen die zijn genezen en delen wat de gevolgen zijn van de ziekte, moeten daarbij helpen. 'Onderzoek is niet prettig, maar je doet het wel voor je eigen gezondheid,' aldus een woordvoerder van de patiëntenorganisatie. 

Oorzaak baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door langdurige infectie met het Humaan Papilloma Virus (HPV). 80 procent van de vrouwen krijgt in hun leven te maken met dit virus dat via seksueel contact wordt overgedragen. Omdat ook jongens de ziekte kunnen krijgen, worden zij vanaf 2021 ook gevaccineerd. Het lichaam ruimt het virus meestal binnen twee jaar op, maar langdurige infectie verhoogt de kans op baarmoederhalskanker. 

Bevolkingsonderzoek

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen elke vijf jaar een uitnodiging om een uitstrijkje te maken. De laatste keer ging het om zo’n 800.000 uitnodigingen. Uit het onderzoek zijn 35 vrouwen gediagnostiseerd met baarmoederhalskanker. Bij 5000 vrouwen werd een voorstadium van de ziekte geconstateerd. Naar schatting zijn hierdoor 325 sterfgevallen voorkomen. Volgens het RIVM kunnen veel meer gevallen van baarmoederhalskanker worden opgespoord als meer vrouwen deelnemen aan het onderzoek. 

Door het bevolkingsonderzoek wordt baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt waardoor patiënten eenvoudiger behandeld kunnen worden. De HPV-vaccinatie zorgt ervoor dat de ziekte niet meer ontstaat. 

Bron: Stichting Olijf