Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten zijn afgelopen jaar minder klachten binnengekomen over implantaten. In reactie op uitzendingen van Radar over de Implant Files zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) eerder dat er meer aandacht moet komen voor het meldpunt, zodat bijwerkingen en incidenten met implantaten gemeld kunnen worden.

Bruins wil dat patiƫnten en artsen gestimuleerd worden om incidenten en bijwerkingen te melden. 'Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden', aldus Bruins na de aandacht van de Implant Files.

Vermoeidheid en gewrichtspijn veel gemeld

Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg vorig jaar 162 berichten over vermoede bijwerkingen (het jaar daarvoor waren dat er 264). De meldingen gingen over 181 implantaten. Het totaal aantal bijwerkingen waarover meldingen binnenkwamen was 842. De meldingen die het RIVM ontvangt gaan vooral over vermoeidheid en gewrichtspijn. Ook vinden mensen dat ze minder zelfstandig zijn geworden.

Net als in 2017 gaan de meeste meldingen (64 procent) over gezondheidsklachten door een borstimplantaat. Uit cijfers in handen van Radar en Trouw blijkt dat het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten ruim 60 procent hoger is dan eerder bekend was.

Borstimplantaten niet meer gebruikt

Bruins deed vorige week een oproep aan de Nederlandse plastisch chirurgen om de borstimplantaten voorlopig niet meer te gebruiken.

Radar en dagblad Trouw waren de initiatiefnemers van een internationaal onderzoek naar implantaten, de Implant Files. Wereldwijd is er, na die publicaties onrust rondom implantaten, waaronder borstimplantaten.

Heb jij een implantaat en wil je een bijwerking melden? Dat kan hier.