Ruim zes op de tien mensen tussen de 18 en 38 jaar oud, geven aan dat ze veel stress ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2000 millennials, dat zijn mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000.

Vooral de jongere millennials, tussen de 18 en 25 jaar, hebben er last van, driekwart van deze groep ervaart veel stress. Bij oudere millennials is dat minder dan de helft (45 procent).

Generatie heeft hoge verwachtingen

Uit het onderzoek blijkt dat de millennial-generatie zeer hoge verwachtingen heeft van hun leven. Zo wenst 86 procent een liefdesrelatie voor het leven en wil de helft later een van de hoogste posities binnen hun beroepssector bekleden. Daarbij verwacht 58 procent meer dan bovenmodaal te gaan verdienen. Deze verwachtingen zorgen voor stress, ook omdat 54 procent van de millennials aangeeft dat het hun eigen schuld is als ze falen in hun carrière.

Burn-out cijfers onder millennials

Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van de boeken Quarter Life en het Millennial Manifest, spreekt in de uitzending van EenVandaag zijn zorgen uit over de generatie. 'Je ziet dat de hoeveelheid burn-out cijfers in deze groep enorm hoog is. Zelfs zo hoog dat we niet meer kunnen spreken van incidenten, maar van stelselmatig te veel stress.' Honderdduizend werknemers onder de 35 jaar oud had al eens een burn-out.

'Wees zuinig op de jongeren'

Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt is voorzichtigheid geboden. 'Deze mensen moeten nog gemiddeld vijftig jaar werken en ze vallen nu al uit, dan is de weg naar het pensioen nog heel lang. De cohorten worden veel kleiner, dus we moeten zuinig zijn op de jongeren die we hebben', zegt hij in EenVandaag.

Ervaar jij veel stress?

Stress is voor iedereen anders. De een heeft er meer en vaker last van dan de ander. Gelukkig kun je er vaak iets aan doen. Zorg.nu zocht uit hoe stress nu precies ontstaat en wat je er tegen kan doen.

Voorkom dat je gaat multitasken

Bron: EenVandaag