Van de wereldbevolking hebben volgens een nieuwe VN-studie 2,1 miljard mensen geen betrouwbaar schoon drinkwater. Dat meldden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds UNICEF donderdag.

Voor afvalwater is de situatie nog erger: slechts een kwart van de mensen wereldwijd (1,9 miljard mensen) heeft toiletten met aansluiting op riolering en afvalwaterzuivering. Op veel plaatsen, zelfs in scholen en ziekenhuizen, is er ook een gebrek aan water en zeep voor het wassen van handen.

'Het mag geen voorrecht zijn'

'Schoon water en sanitair mogen geen voorrecht voor de rijken en de mensen in de steden zijn', zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. 'Alle landen hebben de plicht ervoor te zorgen dat inwoners dat hebben.' Vervuild water en ontbreken van sanitair kunnen ziektes en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Ieder jaar sterven volgens de gegevens 361.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Dat is meestal het gevolg van verontreinigd drinkwater, dat cholera en andere ziekten kan overbrengen.

'Lange wandelingen maken om bij schoon drinkwater te komen'

Veel van de 2,1 miljard mensen moeten lange wandelingen maken om bij schoon drinkwater te komen. Anderen drinken ongefilterd water uit rivieren of meren. Ongeveer 844 miljoen mensen ontbreekt het zelfs vaak aan dergelijke onveilige bronnen van drinkwater. En wereldwijd doen 900 miljoen mensen hun behoefte nog in de openlucht, blijkt uit de studie.

Een van de ontwikkelingsdoelen van de VN is dat in 2030 alle mensen veilig drinkwater en toiletten hebben.

Bron: ANP