Speciale antilichamen boeken goede resultaten bij mensen met episodische migraine. Dat melden Britse onderzoekers aan de BBC. Het is voor het eerst dat er echt iets lijkt te werken tegen de aandoening.

De antilichamen bestrijden de werking van het CGRP-eiwit. Dat eiwit komt vrij bij een migraineaanval. De afgelopen jaren werd er uitgebreid onderzoek gedaan met de nieuwe antistoffen. Die moeten de CGRP neutraliseren en migraine tegengaan.

'Nieuwe fase' in het onderzoek naar migraine

Peter Goadsby, onderzoeksleider van het project, spreekt tegen de BBC over een 'nieuwe fase' in het onderzoek naar migraine. 'We hebben echt iets groots in handen, omdat er nu inzichten zijn in hoe migraine werkt en we nu aan een gerichte behandeling kunnen gaan werken.'

Episodische migraine

Bij episodische migraine heeft de patiënt minder dan 15 dagen per maand last van een migraineaanval. Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door het Londense King's College Hospital, werden 955 mensen met episodische migraine onderzocht. Bij de start van het onderzoek hadden de patiënten gemiddeld acht migraineaanvallen per maand.

Uit de resultaten bleek dat bij 50 procent van de onderzochte patiënten, die met het antilichaam  erenumab werden behandeld, het aantal dagen per maand met migraine was gehalveerd. Bij de placebogroep halveerde de dagen met migraine bij 27 procent van de onderzochte patiënten. Dit laatste percentage is volgens de onderzoekers normaal, aangezien migraine natuurlijke pieken en dalen kent.

Chronische migraine

Bij een ander antilichaam, genaamd fremanezumab, dat werd getest op 1130 patiënten met chronische migraine (15 dagen per maand of meer), halveerde het aantal migrainedagen bij de 41 procent van de patiënten. Bij de controlegroep was dit 18 procent.

'Aanpak werkt niet bij iedereen'

Gisela Terwindt, neurologe bij het LUMC, zegt tegen RTL Nieuws dat op dit moment wordt onderzocht welke patiënten van de nieuwe behandeling kunnen profiteren. 'Nog steeds is er een grote groep mensen die we met de bestaande middelen niet kunnen helpen. Kan dat met die nieuwe geneesmiddelen wel, dan zijn er veel uit de brand.' Dat betekent volgens haar niet dat die nieuwe aanpak voor iedereen werkt.

'Dit kan wel degelijk de redding zijn – maar voor wie? Hoe kan ik straks voorspellen hoe mijn patiënten zullen reageren?', vervolgt Terwindt. Volgens haar kunnen de eerste middelen volgend jaar zomer al beschikbaar zijn, maar ze voorspelt dat de middelen niet goedkoop zullen zijn. 'En dan krijgen we te maken met een nieuwe kwestie: worden die middelen ook vergoed?'

Migraine in Nederland

Volgens de Hersenstichting krijgt in Nederland 33 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen ooit in hun leven migraine. Een kwart van de vrouwen en 7,5 procent van de mannen heeft er minimaal eens per jaar last van. Migraine treft met name mensen tussen de 15 en 55 jaar oud.

Bron: Hersenstichting, RTL Nieuws, BBC