De stichting Music#MeToo daagt Nederlandse rappers als Ali B., Boef en Frenna voor de rechter vanwege 'vrouwonvriendelijk gedrag en vrouwendiscriminatie'. Dat schrijft het AD.

De bestuurders van de platenlabels SPEC en TopNotch het Amerikaanse muziekbedrijf Warner Music Group moeten zich ook verantwoorden in de rechtbank. Het gaat de stichting niet om de teksten in de nummers die worden uitgebracht. Die vallen namelijk onder de 'artistieke vrijheid'. Het gaat Music#MeToo om hoe de rappers zich gedragen buiten hun muziek om. 

Voorbeelden hiervan zijn toen rapper Boef in 2016 een vlog online plaatste waarin hij vertelt dat hij, na een arrestatie, tegen een politieagent heeft gezegd: 'Ik neuk je dochter.' Ook noemde Boef, die bij SPEC onder contract staat, vorig jaar vrouwen 'kechs' (hoeren) in een video op Snapchat. Rapper Frenna (van TopNotch) werd in Suriname veroordeeld vanwege het hebben van seks met een minderjarige en het filmen daarvan.

Ethische gedragscode alleen op papier

Vrouwonvriendelijk gedrag komt volgens de MeToo-stichting niet overeen met de ethische gedragscode van de Warner Music Group, waar SPEC, het bureau van Boef en Ali B. mee samenwerkt. Die code stelt dat zakenpartners worden aangemoedigd zich ver te houden van 'aanstootgevend gedrag en seksueel expliciete acties of taal'.

'De Code of Conduct lijkt echter alleen op papier te bestaan: een front naar de buitenwereld om te laten zien dat de muziekbranche ethisch is', stelt het verzoek aan de rechtbank. 'Het is een pijnlijke constatering, maar seks, vrouwenminachting en vrouwonvriendelijkheid verkopen. Bedrijven moedigen normoverschrijdend gedrag aan: hoe mee je je misdraagt, hoe meer je zult verkopen. En daar zijn niet alleen de individuele artiesten zelf, maar vooral ook hun management verantwoordelijk voor.'

Lees ook: Meerderheid vrouwen denkt dat #MeToo-beweging iets heeft opgeleverd

Het doel van stichting Music#MeToo is 'ongewenste seksualisering en seksueel misbruik binnen de muziekbranche tegengaan'. Vrouwonvriendelijke teksten en seksueel expliciete video’s van rappers zorgen volgens de stichting voor een cultuur waarin vrouwen worden gezien als lustobject en kunnen leiden tot het exposen van vrouwen: het doorsturen van naaktfoto’s of seksvideo’s.

Bron: AD