Het lijkt erop dat als je 'slechts' milde klachten hebt van een coronavirusbesmetting, je minder antistoffen tegen het virus opbouwt. Bij milde klachten ben je waarschijnlijk wel minder besmettelijk, maar dat is nog niet zeker. Als mensen minder klachten hebben en minder antistoffen opbouwen, dan gaat het proces van groepsimmuniteit langer duren.  

Hoe meer mensen het virus hebben gehad, hoe meer antistoffen er zijn. Als je een grotere groep hebt van mensen die besmet zijn geweest kunnen zij de kwetsbaren en niet-besmette mensen uiteindelijk beschermen. Dat kost veel tijd. Als mensen minder klachten hebben en dus mogelijk ook minder antistoffen, gaat dit proces langer duren. 

Naar hoe het precies zit met hoeveel antistoffen mensen hebben, lopen nog verschillende studies. Er wordt onderzocht in hoeverre mensen antistoffen bij zich dragen en wat dat kan zeggen over hoe goed de afweer is en over eventuele immuniteit. 

Wel is bewezen dat hoe meer klachten iemand heeft, hoe besmettelijker iemand is. Het is nog niet duidelijk of iemand die erg ziek is geweest van het virus ook meer antistoffen aanmaakt.    

Bron: RIVM