Mensen met een gevoeligheid voor gluten kunnen binnenkort weer kleine hoeveelheden gluten binnenkrijgen zonder dat ze last krijgen van klachten. Dat komt door een nieuw ontwikkeld tablet dat gluten ervan weerhoudt om de dunne darm te bereiken. Het tablet moet ingenomen worden tijdens het eten.

Hoofdauteur van het onderzoek naar het tablet, Julia König: 'Dankzij het tablet kunnen glutengevoelige patiënten zich veiliger voelen wanneer zij bijvoorbeeld gaan eten in een restaurant en niet zeker weten of zij iets eten dat glutenvrij is.' Volgens haar zorgt het tablet er niet voor dat glutengevoelige mensen weer rustig pizza’s en pasta’s kunnen eten. König wijst erop dat het tablet waarschijnlijk wel effectief is bij mensen die per ongeluk toch een kleine hoeveelheid gluten binnen hebben gekregen. König legt uit dat onbedoeld gluten binnenkrijgen zelfs kan gebeuren als er heel strikt een glutenvrij dieet wordt gevolgd.

Niet geschikt voor mensen met coeliakie

De onderzoekers geven duidelijk aan dat de pil alleen bedoeld is voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. Mensen met coeliakie (en dus geen gluten kunnen verdragen) krijgen het advies om de tabletten niet te slikken, omdat zelfs een kleine hoeveelheid gluten bij hen flinke schade kan aanbrengen.

Bron: Nu.nl