Veel mensen met dementie wonen volgens hun familie langer zelfstandig dan eigenlijk zou moeten. In meer dan de helft van de gevallen maakt de familie zich behoorlijk veel zorgen over gevaarlijke situaties binnenshuis, blijkt uit een onderzoek van het AVROTROS-programma EenVandaag.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die in 2015 van kracht is gegaan, staat dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Door deze wetgeving ligt de drempel om naar een verpleeghuis te gaan hoger. Bijna de helft van de familieleden (48 procent) noemt de situatie onverantwoord. Eerder bleek al dat ouderen die door de Wmo langer thuis wonen, zich eenzamer voelen.

'Met alle gaspitten open zat moeder te roken met kaarsjes aan'

Familieleden zouden graag meer mogelijkheden zien voor dementerenden die nog thuis wonen terwijl dat onverantwoord is. Volgens hen zouden er kleinschalige woonvormen  moeten komen die gespecialiseerd zijn in dementie. Ook moeten mensen met dementie bij onverantwoorde situaties sneller in verzorgingshuizen terecht kunnen komen. 

Meer uitslagen van het onderzoek vind je op de website van EenVandaag

In het onderzoek worden honderden verschillende voorbeelden genoemd van gevaarlijke situaties binnenshuis. Een veelvoorkomende situatie is dat dementerenden het gas vergeten uit te zetten, sommige families sluiten daardoor zelfs de gaskraan af. 'De klep van het gasfornuis was dicht, maar alle gaspitten stonden aan. Het hele huis rook naar gas en moeder zat te roken met kaarsjes aan op tafel', vertelt een zoon. 

'Ze lag daar 24 uur lang onder het bloed met twee gebroken polsen'

Daarnaast vertellen deelnemers aan het onderzoek dat hun familieleden met de ziekte van Alzheimer regelmatig in huis vallen en zichzelf daarbij ernstig bezeren. Door de ziekte weten zij niet hoe ze alarm moeten slaan, wat kan leiden tot ernstige situaties. De moeder van een ondervraagde was gevallen in de gang en werd opgemerkt door een postbode: 'Ze had daar meer dan 24 uur gelegen onder het bloed met twee gebroken polsen.'

Bedorven voedsel eten en vreemden binnenlaten 

Andere gesignaleerde problemen die vaak voorkomen zijn dat dementerenden medicijnen niet innemen, deuren open laten staan en bedorven voedsel eten. Ook zouden zij kwetsbaar zijn voor verkooptrucs of laten ze zomaar vreemden binnen. Buitenshuis gaat het vaak om verdwalen en onverantwoord rijgedrag. 

De familieleden zouden graag zien dat de samenleving wat dementievriendelijker wordt. Sommigen opperen het idee om dementerenden een teken op hun kleding te laten dragen, waardoor zij herkenbaar zijn en met meer begrip kunnen worden behandeld.

Bron: EenVandaag