Bij een student van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg is de meningokokkenziekte ontdekt. Dat meldt de GGD maandag. De jongen was mee als begeleider op een introductiekamp. De GGD laat tegenover het Algemeen Dagblad (AD) weten dat iedereen die intensief contact heeft gehad met de jongen persoonlijk op de hoogte is gesteld.

Patiënten met meningokokken kunnen een bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking krijgen. De bacterie verspreidt zich via de lucht. De meeste mensen die met de bacterie in aanraking komen worden niet ziek. In sommige gevallen kan de ziekte zich echter snel verspreiden.

Stijging doden door meningokokken

Dit jaar overleden er vijftien mensen als gevolg van meningokokken type W. Dat is een flinke stijging ten opzichte van afgelopen jaren. Er zijn verschillende soorten meningokokken, in Nederland worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y.

Sinds 2002 worden alle kinderen van 14 maanden gevaccineerd tegen type C van de meningokokkenziekte. In de loop van dit jaar worden ook vaccinaties tegen typen A, W en Y hieraan toegevoegd.

Verschijnselen voor de ziekte zijn in eerste instantie een grieperig gevoel en verkoudheid, gevolgd door hoge koorts. Andere kenmerkende signalen zijn nekstijfheid en onderhuidse rode of paarse vlekjes. De tijd tussen de besmetting en het ziek worden bedraagt meestal drie tot vier dagen, maar de periode kan tot tien dagen oplopen.

Lees ook: 650.000 kinderen extra ingeënt tegen meningokokken

Bron: AD / RIVM / Brabants Dagblad