Behandelingen met de hydralonpen, huidbehandelingen met laser of plasma, en behandelingen met luchtdruk: bij deze cosmetische ingrepen ziet de de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) nogal eens complicaties voorkomen. De NVCG is een meldpunt gestart waar slachtoffers, of naasten van slachtoffers, terecht kunnen met hun ervaring.

Het AVROTROS-platform Radar besteedde maandag aandacht aan de cosmetische ingrepen door niet-professionals, en deed in samenwerking met de NVCG ook een onderzoek naar de problemen die de behandelingen kunnen veroorzaken.

'Als de behandelingen veilig waren, hadden artsen ze ook wel gebruikt'

In studio licht Catharina Meijer van de NVCG de signalen toe. Soms wordt bijvoorbeeld gezegd dat een behandeling veilig is omdat de naald niet door de huid gaat. Volgens Meijer zijn dat soort ingrepen medische handelingen. De behandelingen zijn niet veilig, als ze dat wel waren hadden artsen er ook gebruik van gemaakt.

Meijer stelt dat er paal en perk gesteld moet worden aan het gebruik van zulke medische technieken. 'Zolang dat niet gebeurt kan iedereen in Nederland deze medische hulpmiddelen en technieken gebruiken.'

De NVCG roept mensen op die problemen kregen na een cosmetische ingreep, of naasten van hen, zich te melden via het meldpunt misstanden in de cosmetische zorg. De vereniging raadt mensen ook dringend aan melding te maken bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.