Patiënten met klachten over implantaten, zoals kunstheupen, artificiële hartkleppen en trommelvliesbuisjes, kunnen vanaf maandag terecht bij een meldpunt om ongewenste bijwerkingen te melden. Het doel is deze effecten zo vroeg mogelijk te ontdekken en te analyseren, maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag bekend.

Klachten worden onderzocht door een expertisecentrum dat verbonden is aan het meldpunt. 'Het meldpunt handelt geen individuele klachten af, maar kan mensen wel verwijzen naar de juiste plek als ze hulp nodig hebben of als er individuele klachten zijn over de zorg', aldus Schippers. Implantaten worden om medische of cosmetische redenen in het lichaam geplaatst.

Mensen met klachten kunnen terecht op de website meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl.

Klachten door borstimplantaten

Gezondheidsinstituut RIVM kondigde vorig jaar al een onderzoek aan naar klachten over borstimplantaten. Veel vrouwen hebben hier inmiddels aan meegedaan. Aanleiding was de ophef de afgelopen jaren over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Zorg.nu besteedde hier meerdere malen aandacht aan. In een uitzending lieten we zien dat siliconen van borstimplantaten aangetroffen zijn in hersenen en ruggenmerg. IGZ reageerde op onze uitzending.

Fragment gemist: klachten door borstimplantaten

Bron: ANP