Meer dan de helft van de patiënten ziet het zitten dat een gedeelte van het behandelplan overgenomen wordt door robots of een andere vorm van kunstmatige intelligentie (zelfdenkende machines). Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC onder 11.000 patiënten uit twaalf landen.

In Nederland verwelkomt meer dan de helft (61 procent) van de patiënten robots en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. Volgens Sander Visser, leider van de health care praktijk van PwC, staan patiënten hiervoor open, als daardoor diagnoses en testen beter en sneller kunnen worden uitgevoerd. Visser vreest wel dat de intrede van robots en kunstmatige intelligentie ten koste kan gaan van menselijke waardes als vertrouwen en een persoonlijke benadering.

Verschil met opkomende economieën

Uit het onderzoek blijkt dat in landen met een opkomende economie de bereidheid tot het invoeren van robots en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg een stuk hoger ligt dan in West-Europa. Een mogelijke verklaring is volgens Visser dat deze economieën flexibeler en meer in ontwikkeling zijn.

Ingrijpende operaties

Meer dan de helft van de Nederlandse patiënten vindt het goed dat een robot een kleine operatie bij hen uitvoert. Als het om een ingrijpende operatie gaat is dit veertig procent.

Bron: Nu.nl