In Duitsland zijn ouders verplicht naar het consultatiebureau te gaan voor een vaccinatieconsult. Hier krijgen ze voorlichting en advies over vaccinaties. Als ze niet gaan krijgen ze een boete die kan oplopen tot 2500 euro. Is het een goed idee om zo’n consult ook in Nederland in te voeren? Driekwart (76 procent) van de deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag over vaccineren vindt van wel.

Aan het onderzoek deden 32.000 mensen mee. Voorstanders vinden het belangrijk dat ouders voorgelicht worden zodat ze zelf een goede afweging kunnen maken. Bijna één op de vijf (18%) vindt het een slecht plan.

'Moeite met het verplichte karakter'

Aan het onderzoek deden 4847 ouders van kinderen t/m 9 jaar mee. Ook onder hen is er een meerderheid (56 procent) voor een consultatieconsult. Maar in deze groep is wel meer weerstand: 40 procent ziet zo’n verplichte voorlichting niet zitten. Zij hebben moeite met het verplichte karakter en de boete of winnen liever zelf hun informatie in.

Tweederde van de ondervraagde ouders zoekt nu zelf naar extra informatie. Meestal doen ze dit op de site van het RIVM (60 procent), vier van de tien (39 procent) doen dit al op het consultatiebureau of bij de GGD. Een derde (33 procent) wint informatie in op websites van Kritische Prikkers.

'Informatie onduidelijk en eenzijdig'

Een ruime meerderheid, 60 procent van de ondervraagden, trekt de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in twijfel. Volgens EenVandaag noemen veel ouders de informatie onduidelijk en eenzijdig en vragen ze zich af of alle informatie over bijwerkingen wel wordt gedeeld.

Moet vaccineren verplicht worden en mogen crèches kinderen weigeren die niet gevaccineerd zijn? Lees hier voor welke maatregelen nog meer draagvlak is.