Er is een kleine meerderheid voor een rookverbod in Nederland op openbare plekken. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder bijna 30.000 mensen. 53 procent van de deelnemers zegt zo'n verbod te zien zitten, vooral op plekken waar veel kinderen zijn.

83 procent zou een verbod in speeltuinen toejuichen. Rond sportvelden wil 74 procent rookwaren verbieden. Ook onder rokers zou er draagvlak zijn om op die twee plekken roken te verbieden. Een sigaret opsteken op straat moet volgens de deelnemers aan de enquête wel gewoon kunnen.

Steeds meer rookvrije plekken

Het Longfonds opperde eerder al dat buitenzwembaden rookvrij moeten worden. Uit onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) voorstander is van een rookvrije speel- en ligweide bij het zwembad.

Kinderen zien het liefst dat hun sportclub rookvrij wordt. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat negentig procent van de kinderen niemand meer wil zien roken op de sportclub. Bijna drie kwart van de Amsterdammers is voorstander van het verder beperken van roken in de openbare ruimte. Onlangs werd het verboden om te roken in wachtrijen van pretparken.

WE STOPPEN!

Ben jij een roker en wil je afrekenen met deze hardnekkige verslaving? Geef je dan op voor het unieke sociale experiment WE STOPPEN! Meer informatie over WE STOPPEN! kun je hier lezen.

Bron: ANP