Door de natte zomer zijn er meer paddenstoelen dan ooit, maar dat leidt ook tot meer vergiftigingen, aldus het AD. Dit jaar zijn al 182 mensen naar de dokter gestapt omdat ze mogelijk giftige paddenstoelen hebben gegeten.

Dat blijkt volgens de krant uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Het aantal ‘blootstellingen’ was in september van dit jaar al vele malen hoger dan in heel 2016, toen 137 meldingen binnenkwamen.

Kinderen

In de meeste gevallen gaat het om jonge kinderen die een hap hebben genomen van een giftige paddenstoel. 'Die lopen doorgaans goed af. Soms krijgen de kinderen geactiveerde koolstof toegediend om de gifstoffen te absorberen in het maagdarmkanaal', zegt een woordvoerder van het centrum.

Ook asielzoekers blijken zich nog wel eens te vergissen in een paddenstoel. Daarom wordt er op azc's via posters gewaarschuwd voor giftige paddenstoelen.

Van de 182 meldingen in 2017 gingen er veertien over mensen die echt ziek werden na het eten van paddenstoelen als maaltijd. Dodelijke slachtoffers zijn er niet gevallen, zo meldt het centrum.

Verboden

Op de meeste plekken is het verboden om dozen paddenstoelen mee te nemen uit het bos. Daarnaast zijn sommige zwammen giftig. 'Voor elke eetbare paddenstoel bestaat een giftige variant die er bijna exact hetzelfde uitziet', waarschuwt boswachter André Wels van Staatsbosbeheer.

Bron: ANP