In de strijd tegen fraude bij thuiszorgorganisaties gaan meerdere toezichthouders intensiever samenwerken en informatie met elkaar delen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) en Jeugd en de Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie slaan daartoe de handen ineen.

De organisaties willen sneller kunnen handelen als er bijvoorbeeld hoge declaraties worden gedaan voor zorg die soms niet geleverd wordt. Of als een bestuurder die al eens de fout in is gegaan, zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf start.

Thuiszorgbedrijven die verdacht worden van fraude krijgen de komende tijd een controlebezoek van de inspectiediensten. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit NZa is het eenvoudig om een zorgorganisatie in de wijkverpleging te beginnen. Bestuurders die de fout ingaan, kunnen zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf starten.

Lees ook: Vraag naar thuiszorg ouderen waarschijnlijk sneller omhoog

'Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid van zorg voor een kwetsbare groep cliënten onder druk. Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht', aldus de toezichthouder.

Gezamelijke actie 

'Individueel heeft één toezichthoudende partij minder slagkracht', legt een woordvoerster van de NZa uit. De bedoeling is dat met de samenwerking directer informatie kan worden gedeeld. 'Als meerdere partijen meldingen en signalen naast elkaar leggen kunnen we sneller en beter bepalen of een bedrijfsbezoek nodig is.'

De gezamenlijke actie is een samenwerking tussen de NZa, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie SZW, het Openbaar Ministerie en alle zorgverzekeraars.

Bron: ANP