Sinds een paar dagen is er een verhoogde belangstelling voor de coronatest. 'Sinds donderdag loopt het aantal aanvragen voor een test snel op. We krijgen anderhalf keer zoveel aanvragen als anders. Deze zondag was er een piekje, met 62 procent meer aanvragen', zo zegt een woordvoerster van GGD-GHOR (de koepel van GGD'en) na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens haar is de belangstelling voor een test in alle delen van het land toegenomen.

Doordat ineens veel meer mensen zich willen laten testen, kunnen ze niet altijd dezelfde dag terecht bij de teststraat in hun eigen omgeving. Ze moeten een of twee dagen langer wachten of worden doorverwezen naar een andere regio. Zo helpt een testlocatie in Brabant bij het opvangen van drukte in Zeeland, waar het virus de kop heeft opgestoken in Goes.

Waarom willen meer mensen zich laten testen?

De woordvoerster van GGD-GHOR heeft geen verklaring voor de verhoogde belangstelling, maar noemt het wel opvallend dat het aantal aanvragen aanzienlijk is gestegen sinds de publicatie van een onderzoek, afgelopen woensdag, waaruit naar voren kwam dat maar weinig Nederlanders (twaalf procent) zich laten onderzoeken als ze coronaverschijnselen hebben. Ook bleken veel mensen die klachten hadden, toch naar werk (veertig procent), horeca (dertig procent) of supermarkt (tachtig procent) te gaan, ondanks een oproep om thuis te blijven.

Meer vastgestelde besmettingen met corona

Overigens is het aantal vastgestelde besmettingen in ons land de laatste dagen ook opgelopen. Zaterdag werden 127 nieuwe besmettingen gemeld, zondag 144, de hoogste aantallen sinds een maand. Mogelijk hangt dat samen met het toegenomen aantal tests.

Hoe kun je jezelf laten tetsen op het coronavirus?

Als jij corona gerelateerde klachten hebt, kun je zonder verwijzing van de huisarts jezelf laten testen. Op de website van de Rijksoverheid staat uitgelegd dat je voor een testafspraak kunt bellen naar 0800-1202. Dat nummer is iedere dag van de week tussen acht uur 's ochtends en acht uur 's avonds bereikbaar. Een medewerker plant dan een afspraak met je in en geeft aan bij welke locatie je terecht kunt. Het is belangrijk om tijdens het maken van de afspraak je burgerservicenummer bij de hand te houden.

Het is ook mogelijk om vanuit het buitenland te bellen voor een afspraak. Dan kun je contact opnemen met +31850659063. Desondanks geeft de Rijksoverheid aan dat je in het buitenland, bijvoorbeeld als je op vakantie bent, bij klachten contact moet opnemen met de lokale gezondheidsdiensten. Je laat je daar testen en mag niet (terug naar Nederland) reizen voordat de klachten voorbij zijn. 

Bron: ANP