De coronacrisis leidt bij sommige Nederlanders tot een verslechterde geestesgezondheid. In een online enquête van het Trimbos-instituut gaf een derde van de mensen aan met meer psychische klachten te kampen dan eerst. Zij hebben last van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst. Dat meldt Trouw.

Het instituut ondervroeg drieduizend Nederlanders online over hun psychische gezondheid vóór en na de coronacrisis. Iedereen vanaf achttien jaar kon meedoen. Bijna veertig  procent van de respondenten ervaart meer stress sinds de crisis, omdat ze zich meer zorgen maken over hun financiële toekomst en werk.

Angst en depressie

Van de groep mensen die meer stress ervaart, heeft zestig procent last van angstklachten en depressieve gevoelens. Een kleine groep van de respondenten (dertien procent) heeft angst voor het coronavirus zelf. Bij hen zijn de klachten het hevigst: daar kampt de overgrote meerderheid (tachtig procent) met depressieve gevoelens en angst.

'Die groep moeten we extra goed in de gaten houden', zegt Derek de Beurs, hoofd epidemiologie bij het instituut. 'Deze groep lijkt het meest kwetsbaar, en dat terwijl de GGZ-zorg nu moeilijker te bereiken is.' De Beurs verwacht binnenkort een 'tsunami aan psychologische klachten', die voorlopig niet stopt.

Helemaal representatief voor de hele Nederlandse bevolking is het onderzoek niet: 83 procent van de respondenten is vrouw en relatief weinig jongeren reageerden op de oproep.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw