Het aantal Nederlanders met griepachtige verschijnselen neemt flink toe, hoewel er nog geen sprake is van een griepepidemie in ons land.

Volgens een wekelijkse rapportage van gezondheidsinstituut Nivel gingen er vorige week 52 mensen op elke 100.000 Nederlanders naar de huisarts met griepklachten. De voorgaande twee weken waren dat er rond de 37. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Het is nu dus voor het eerst dit seizoen dat het aantal griepgevallen boven de epidemische grens ligt.

Lees ook: Hoe verhoog ik mijn weerstand?

Vijftien weken

Bij een epidemie hebben veel mensen tegelijk dezelfde ziekte. Dat komt omdat de griep heel besmettelijk is. De laatste griepepidemie, die aanhield tot eind maart van dit jaar, duurde vijftien weken. Dat is relatief lang, want de afgelopen twintig jaar was negen weken gemiddeld.

Volgens huisartsen hebben vooral baby's en peuters momenteel griep. Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep huisartsen in het hele land.

Lees ook: werkt de griepprik?

Bron: ANP