Het aantal mensen met bijziendheid neemt toe. De helft van alle twintigjarigen is bijziend, net als een kwart van alle zestigplussers. Hoe kun je bijziendheid voorkomen?

Iemand die bijziend is, kan in de verte niet goed zien. De oogbol is iets langer, waardoor het brandpunt van de lichtstralen vóór het netvlies valt, in plaats van óp het netvlies. Bijziendheid is niet zonder gevolgen. Als je nu erg bijziend bent en een hoge brilsterkte nodig hebt, is de kans op oogheelkundige complicaties vergroot. Volgens onderzoekers zal bijziendheid in de toekomst de belangrijkste oorzaak van blindheid zijn. Consumentenprogramma Radar besteedde in de radio-uitzending op 13 april aandacht aan het onderwerp.

Kijk hier het fragment: Zo ontstaat bijziendheid en zo voorkom je het

Oorzaken van bijziendheid

Bijziendheid kan twee oorzaken hebben: Het kan genetisch aangelegd zijn en veel lezen en gebruik maken van beeldschermen kan schade aan je ogen aanbrengen. Dat laatste doen kinderen steeds vaker. Daardoor komen ze minder buiten en missen ze zonlicht. Licht is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, dat zegt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde van het Radboud MC en Erasmus MC.

Let op de juiste bril

Voor een kind met bijziendheid is het volgens Klaver belangrijk dat het een bril draagt met de juiste sterkte. Kinderen die in de groei zijn moeten daarnaast twee keer per jaar hun ogen opnieuw laten meten. 'De sterkte moet precies passen bij hun oogsterkte. Geef een kind nooit een bril met een te kleine sterkte. Dat heeft een averechts effect. Nachtlenzen dragen kan een gunstig effect hebben als kinderen bijziend zijn. Het hoornvlies wordt dan tijdens de slaap wat ingedrukt aan de zijkanten en dat geeft een corrigerend effect op de scherpte van het beeld in je oog.' Nachtlenzen hebben geen zin als je een sterkte hebt die groter is van -4.

Er moet eerst een oogmeting bij een oogarts worden gedaan als je nachtlenzen bij een kind wilt laten aanmeten. Dat komt doordat de ogen van kinderen heel flexibel zijn dus een meting kan per dag verschillen. 'Kinderen krijgen eerst oogdruppels toegediend om een betrouwbare en stabiele meting te krijgen.'

Bijziendheid voorkomen

Volgens Klaver is het verstandig om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen. 'Dan gebruiken ze hun ogen ook veel om in de verte te kijken' Daarnaast moeten kinderen volgens Klaver en het Oogfonds niet langer dan twintig minuten achter elkaar op een beeldscherm kijken. Ook is het belangrijk om een gepast afstand te nemen tussen je ogen en het beeldscherm. 'Dat moet minstens dertig centimeter zijn. Hoe verderaf, hoe beter. Op een e-reader kan je makkelijk de letters vergroten.' Wie turen afwisselt met kijken loopt minder kans op bijziendheid.

Bron: Radar