Uit een op maandag gepubliceerd rapport van het RIVM blijkt dat de trend die in andere landen al te zien was, ook in Nederland zichtbaar wordt: meer mannen dan vrouwen sterven aan het coronavirus. Van de 213 mensen die in Nederland overleden aan het virus was 62 procent man, tegenover 37 procent vrouw. 

Als het gaat om besmettingen gaan mannen en vrouwen nog gelijk op. Van de 4749 gemelde besmettingen is 49,1 is vrouw ten opzichte van 50,4 procent man. Bij ziekenhuisopnamen neemt het verschil toe: 63 procent is man, ten opzichte van 38 procent vrouw. 

In de landen die het hardst getroffen zijn door corona bleek dat al eerder. Coronavirus-coördinator van het Witte Huis, Debbie Birx, uitte daar afgelopen vrijdag bezorgdheid over. In Italië is van alle besmette personen zestig procent man, van de mensen die overlijden zelfs meer dan zeventig procent. 

Onderzoek in China onder alle coronapatiënten laat zien dat zestig procent van de geïnfecteerden een man is. En uit cijfers van het Chinese Center for Disease Control and Prevention blijkt ook dat meer mannen overlijden: van alle mensen die in 2019 in China overleden aan de gevolgen van het coronavirus was 64 procent man

'Actiever immuunsysteem bij vrouwen'

Er worden tal van hypotheses op deze cijfers losgelaten. Zo zouden Chinese mannen kwetsbaarder zijn omdat ze meer (dan vrouwen) roken en vaker obesitas hebben. Maar in bredere zin zijn er verklaringen over een actiever immuunsysteem bij vrouwen, zo schreef de New York Times. Dat immuunsysteem in het geval van een virus bij vrouwen beter werken dan bij mannen. Nadeel van het vrouwelijk immuunsysteem is dat vrouwen daardoor vaker auto-immuunziekten ontwikkelen. Ook leefstijl van mannen wordt als negatieve factor genoemd. Meer sekse-gerelateerd onderzoek zal moeten uitwijzen welke oorzaken aan deze verschillen ten grondslag liggen.