Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen, moeten zorgverleners kijken hoe er meer personeel kan worden aangetrokken. Ook moet er worden gekeken worden naar alternatieve behandellocaties, zoals verpleeghuizen. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Voor extra personeel kan worden gekeken naar privéklinieken of defensie, suggereert het OMT. Behalve aan verpleeghuizen kan er voor behandeling ook worden gedacht aan kazernes of verpleegtenten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat weten dat de adviezen worden overgenomen.

Vraag neemt toe

Bruins heeft ook laten kijken naar de voorraad beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes voor zorgmedewerkers. Tot dusver zijn er geen signalen dat er grote tekorten ontstaan, maar de vraag neemt wel toe. Daarom onderzoekt Bruins of er in Europees verband een voorraad kan worden aangelegd, die is aan te spreken als er tekorten ontstaan.

Bruins benadrukt dat de middelen nodig zijn 'om patiënten te kunnen behandelen in de zorgsector' en dat ze 'weinig bescherming bieden voor algemeen gebruik. Gebruik daarvan door het publiek is geen praktische maatregel', aldus het RIVM.

Bron: ANP