De afgelopen coronaperiode heeft ertoe geleid dat meer kinderen zich uit eenzaamheid hebben gewend tot de Kindertelefoon. Van maart tot en met mei zochten gemiddeld tussen de zes en zeven kinderen per dag contact, vorig jaar waren dat er vier. Dat gebeurde vooral via de chat en meestal waren het meisjes tussen de dertien en vijftien jaar oud.

De Kindertelefoon voerde een steekproef uit en onderzocht 210 geanonimiseerde chatgesprekken en forumberichten. Er bleken drie groepen te zijn: kinderen die zich los van corona eenzaam voelden (51 procent), kinderen die zich al eenzaam voelden vóór de coronaperiode maar bij wie deze periode dit gevoel verergerde (23 procent) en kinderen die zich eenzaam voelden specifiek door corona (26 procent).

'Corona-groep' mist dagbesteding en contact

De groep die zich door corona en de quarantainemaatregelen eenzaam voelde, zei dagbesteding en contacten te missen. Zo kon er niet meer worden gesport en mochten ze van hun ouders vaak niet naar buiten of afspreken met anderen. Kinderen voelden zich soms in de steek gelaten door vrienden en verveelden zich bij gebrek aan afleiding.

Soms speelde er meer. Bij 22 procent van de chats en 21 procent van de forumtopics meldden kinderen gedachten aan zelfdoding. Bij twaalf procent van de chats en achttien procent van de forumtopics kwamen ook depressieve klachten voor en bij een kleiner deel ook zelfbeschadiging.

Wat doet de Kindertelefoon?

Bij de Kindertelefoon kunnen kinderen van acht tot achttien jaar gratis en vertrouwelijk met vrijwilligers praten over wat ze dwarszit. Ook is er een forum waar kinderen elkaar kunnen helpen. Om eenzaamheid onder de aandacht te brengen, begint de Kindertelefoon op Instagram Stories de zomercampagne 'Hoe gaat het met jou vandaag?'.

Heb jij depressieve gedachtes, denk je weleens aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel dan met 113 of 0800-0113, of chat via 113.nl.

Bron: ANP