Je eileiders laten spoelen met papaverzaadolie: volgens gynaecologen van het VUmc geen pretje, maar het zou wel de kans om zwanger te worden vergoten. De behandeling zou minder zwaar en goedkoper zijn dan ivf.

Ruim 1100 vrouwen deden mee aan het onderzoek van het VUmc. De ene helft kreeg via een katheter een middeltje op waterbasis toegediend, dat dode cellen en slijmpropjes moest opruimen in de eileiders. De andere helft kreeg een spoeling van papaverzaadolie. Binnen een halfjaar was 40 procent van deze laatste groep zwanger. Bij de eerste groep was dit 29 procent.

'Eindelijk bewijs'

Ben Willem Mol, hoogleraar gynaecologie aan de University of Adelaide in Australië, voerde samen met gynaecologen van het VUmc het onderzoek uit. Hij was al jaren gefascineerd door het oliemiddeltje. De moeder van Ben liet in 1960 haar eileiders doorspoelen met papaverzaadolie en vlak daarna was ze zwanger van Ben. 'Eindelijk bewijs. Het geeft wel te denken dat het 51 jaar moet duren voor je je eigen conceptie hebt bewezen', zegt hij.

Innesteling van eitjes in de baarmoeder

Maar wat doet de olie nou precies? De wetenschappers vermoeden dat het zorgt voor een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder. Maar hoe dit precies werkt moet blijken uit een vervolgonderzoek.

Jaarlijks komen 30.000 vrouwen bij de gynaecoloog omdat het niet lukt om zwanger te worden. Tot drie jaar terug was het standaard om bij een vruchtbaarheidsonderzoek de eileiders door te spoelen. Maar omdat bij 96 procent van de patiënten niets met de eileiders aan de hand leek werd de richtlijn aangepast en mochten de gynaecologen deze stap overslaan. Het VUmc vindt dat dit nu weer moet worden teruggedraaid. De relatief simpele handeling kan de kans op een zwangerschap flink verhogen.

Matige tot hevige menstruatiepijn

De behandeling duurt ongeveer een kwartier. De pijn wordt vergeleken met ongeveer een minuut lang matige tot hevige menstruatiepijn. Volgens de onderzoekers zijn andere vruchtbaarheidsbehandelingen voor de vrouwen veel zwaarder. Bijvoorbeeld ivf. 'Denk aan hormoonbehandelingen, talloze ritjes naar het ziekenhuis en pijnlijke puncties,' zegt VUmc-onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Kim Dreyer. De kosten voor de oliebehandeling zijn ongeveer 150 euro. Ter vergelijking: een ivf-behandeling kost gemiddeld 3000 euro. Allebei de methodes worden vergoed.

Middel op waterbasis is minder effectief

Dreyer zegt dat ze hoopt dat andere ziekenhuizen zullen volgen. 'Maar gebruik dan wel het oliemiddel, want het middel op waterbasis waar veel ziekenhuizen nu mee werken is minder effectief.'

De NVOG, de beroepsvereniging voor gynaecologen, neemt de resultaten van het onderzoek mee bij de herziening van de richtlijn.

Bron: AD