Vrouwen die last hebben van zwangerschapsdiabetes of in het verleden last hebben gehad van depressieklachten, hebben meer kans op een postnatale depressie.

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes. Dit ontstaat bij ongeveer vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen. Bij vrouwen die hier last van hebben, is de kans om een postnatale depressie te krijgen groter. Dat melden onderzoekers van de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai en Karolinska Institute. Zij deden onderzoek onder meer dan 700.000 vrouwen. Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen die eerder last hadden van depressieklachten, ruim twintig meer kans hebben op een postnatale depressie.

Bij een postnatale depressie hebben pas bevallen vrouwen maandenlang last van depressieklachten als huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Ongeveer tien tot vijftien procent van de vrouwen die net zijn bevallen ontwikkelt zo’n depressie.

Risicofactoren

In het onderzoek werd ook gekeken naar twaalf andere risicofactoren die tot een postnatale depressie kunnen leiden, waaronder pre-zwangerschapsdiabetes. Pre-zwangerschapsdiabetes en een vroegtijdige bevalling bleken het risico op een postnatale depressie te vergroten bij vrouwen die al eerder depressief zijn geweest. Bij vrouwen die nooit depressieklachten gehad hebben, bleek de kans op een postnatale depressie groter bij een bevalling op jonge leeftijd, een keizersnede en een vroegtijdige bevalling.

Sterk verband

Het is het grootste onderzoek naar een mogelijk verband tussen zwangerschapsdiabetes en een postnatale depressie tot nu toe. De uitkomsten laten voor het eerst een sterk verband zien. Aangeraden wordt dan ook om gynaecologen aan zwangere vrouwen te laten vragen of ze eerder depressies hebben meegemaakt. Zo kunnen ze eventueel vroegtijdig actie ondernemen om een postnatale depressie te voorkomen.

Bron: Nu.nl