Het aantal mensen dat van geslacht is veranderd is flink toegenomen. Om wachtlijsten te voorkomen, worden genderpoli's uitgebreid. Dat zegt Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, naar aanleiding van vragen van D66 over dit onderwerp.

Het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie in het VUmc wordt dit jaar met twintig procent uitgebreid. Ook in het UMCG, dat een genderteam voor volwassenen heeft, verdubbelt de capaciteit dit jaar nog. Ook onderzoekt het ziekenhuis de optie om zorg aan jongeren te leveren. Daarnaast wordt onderzocht of in samenwerking met het VUmc in Zuid-Nederland zorg verleend kan worden.

Kunnen de wachtlijsten korter door individuele inzet van medici?

Meerdere artsen van meerdere afdelingen zijn betrokken bij de behandeling van transgenders. Het gaat om plastisch chirurgen, psychiaters, kinderartsen, urologen, KNO-artsen en endocrinologen. D66 vroeg zich af of het mogelijk is dat zorgverzekeraars individueel specialisten kunnen inschakelen om wachtlijsten te voorkomen. Volgens Van Rijn is dat geen goed plan, omdat het om een ingrijpend behandeltraject gaat waarbij meerdere specialismen bij zijn betrokken. De staatssecretaris vindt dat het behandeltraject vraagt om centrale regie en coördinatie.

Stijging aantal transgenders in Nederland

Het aantal mensen dat in Nederland hun officiële geslachtsregistratie heeft laten wijzigen, is sterk gestegen. In de periode 2007-2014 wijzigden zo’n tachtig mensen per jaar hun geslachtsregistratie, in 2015 waren dit er 770, aldus cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bron: RTL Nieuws