De Hartstichting trekt 2,5 miljoen euro uit voor meer onderzoek naar het vrouwenhart. En meer onderzoek is belangrijk, zo stelt de stichting. Hart- en vaatziekten bij vrouwen worden nu namelijk nog weleens over het hoofd gezien. En dat terwijl een late diagnose grote gevolgen kan hebben.

Nelleke van der Houwen van de Hartstichting vertelt over een vrouw die nog geen 30 jaar was toen ze een hartinfarct kreeg. 'De huisarts had niet op tijd door dat er iets mis was met haar hart. Zij heeft een ernstig beschadigd hart aan overgehouden aan het hartinfarct. En dat kan invaliderend zijn. Deze vrouw heeft daardoor ook haar werk verloren en is heel snel vermoeid'.

Lees ook: Hart- en vaatziekten nog vaak over het hoofd gezien bij vrouwen, hoe kan dat?

Digitale beslishulp

De nieuwe studie van de Hartstichting richt zich in de eerste plaats dan ook op het beter stellen van de (juiste) diagnose. Een digitale beslishulp zou huisartsen moeten helpen beter te bepalen of patiënten bij pijn op de borst naar de cardioloog moeten.

Ook voor cardiologen gaan de wetenschappers een beslishulp ontwikkelen. Met die tool kunnen de specialisten beter bepalen of vrouwen een hartkatheterisatie nodig hebben. Met een hartkatheterisatie kunnen cardiologen kransslagadervernauwingen op het spoor komen. Vrouwen uit deze studie kunnen ook meedoen aan een nieuw medicijnonderzoek om hartklachten te verminderen.

Versnelde slagaderverkalking bij jongere vrouwen

Een laatste focus van de onderzoekers is versnelde slagaderverkalking bij jongere vrouwen die te maken hebben gehad met zwangerschapsvergiftiging. Slagaderverkalking is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Door een zwangerschapsvergiftiging - zo veronderstellen de onderzoekers - kan het afweersysteem te sterk reageren, en dat resulteert in ontstekingen die slagaderverkalking kunnen verergeren.

Hartpatiënten Nederland is blij met met de aandacht voor het vrouwenhart. Jan van Overveld van de patiëntenorganisatie vertelt: 'Het heeft jarenlang niet de aandacht gekregen die het verdiende. En het is helaas nog steeds zo dat behandelaars, artsen en specialisten diagnoses missen, omdat er te weinig bekend is. Wij besteden er regelmatig aandacht aan.'

Hartpatiënten Nederland zet zich ook in voor de vergoeding van het geneesmiddel 'ranolazine'. Van Overveld: 'Dat is een middel voor hartafwijkingen waar specifiek vrouwen mee te maken hebben. Wij zien dat ranolazine een grote kans geeft op verbetering en wegblijven van de klachten'.