Steeds meer instellingen voor ouderenzorg in met name Noord-Brabant sluiten de deuren voor bezoekers. Dat komt omdat steeds meer bewoners het nieuwe coronavirus onder de leden blijken te hebben. Dat meldt bestuurslid van branchevereniging van zorgorganisaties Actiz Conny Helder. 'We weten niet waar de toename van besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen door komt, maar het kan te maken hebben met de hoeveelheid bezoekers.'

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Actiz adviseert leden aIs er nog geen besmetting is één klachtenvrije bezoeker per cliënt per dag toe te staan. Is er wel een cliënt besmet, dan adviseert de branchevereniging de deuren voor bezoekers te sluiten. 'Het gaat nu snel', zegt Helder.

'Een duivels dilemma'

Ook in andere delen van Nederland is de verwachting dat steeds meer instellingen de deuren gaan sluiten voor bezoekers. Zo heeft Lyvore, dat ouderenzorg in Soest, Baarn en Amersfoort aanbiedt, zondag besloten alle verpleeghuizen en woonzorglocaties te sluiten voor bezoekers.

Ondertussen roept Helder mensen op om ook het bezoek te beperken aan mensen die thuiszorg ontvangen. 'Daarmee help je de cliënt, de thuiszorgmedewerker en help je de verspreiding af te remmen.'

Helder spreekt van een duivels dilemma: aan de ene kant is er de wens het aantal besmettingen af te remmen en mensen te beschermen, maar aan de andere kant gaat het ook niet goed met de cliënten als er niemand op bezoek komt. Binnen instellingen worden nog wel activiteiten aangeboden, maar mensen die zelfstandig wonen hebben minder van dat soort mogelijkheden.

Bron: ANP