Virusvrije verpleeghuizen mogen met ingang van maandag meer dan één vaste bezoeker per bewoner toelaten, een maand eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.

Verpleeghuizen werden in maart gesloten voor bezoek uit vrees voor besmetting met het coronavirus. Medio mei kon er voor het eerst weer één persoon per bewoner komen op 26 speciaal geselecteerde locaties. Inmiddels mogen alle verpleeghuizen die virusvrij en klaar voor bezoek zijn, weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf maandag mogen virusvrije instellingen meer dan één vaste gast laten komen.

De verpleeghuizen drongen zelf op snellere versoepeling aan. Zeker voor mensen die hun dood zien naderen is het ondraaglijk om het zo lang zonder hun geliefden te stellen, waarschuwden ze.

Omdat ieder verpleeghuis anders is, alleen al qua inrichting, is telkens maatwerk nodig. En omdat er kwetsbare mensen wonen, moet evenwicht worden gezocht tussen mogelijkheden tot bezoek en risico 's.

'Voorzichtigheid blijft geboden'

Ouderenbond ANBO is blij met de versoepeling, maar wijst er ook op dat voorzichtigheid van het grootste belang blijft. 'Natuurlijk is het niet fijn om op 1,5 meter afstand te blijven van je geliefde en om een mondkapje op te hebben. Maar dat kan er wel voor zorgen dat de meest kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen, niet besmet worden met het coronavirus. Denkt u alstublieft niet alleen aan uzelf en uw naasten, maar ook aan de andere bewoners', aldus directeur-bestuurder Liane den Haan.

De ANBO wijst echter ook nadrukkelijk op de eenzaamheid van ouderen die thuis wonen en nog minder mensen zagen dan de 110.000 mensen van 65 jaar+ die in een instelling zitten. Zij zagen tenminste personeel. Voor grote groepen van de overige 96 procent van de 65-plussers was het veelal nog stiller.

Bron: ANP