Honderden kinderen overlijden dagelijks aan het relatief onbekende RS-virus: een verkoudheid die over kan slaan op de luchtwegen. Kinderarts Louis Bont van het UMC Utrecht wil dat er meer bekendheid omtrent de ziekte komt en organiseert daarom een internationaal congres in Ghana, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het virus is niet alleen in ontwikkelingslanden een van de  grootste oorzaken van babysterfte, in Nederland belanden jaarlijks tweeduizend kinderen met het virus in het ziekenhuis. 'Bijna alle ouders van die kinderen zeggen nooit van het virus gehoord te hebben', aldus de kinderarts. 

Jaarlijkse epidemie

Het is volgens Bont belangrijk dat ouders er meer kennis over hebben. Hij legt uit dat er een jaarlijkse epidemie van het virus is, van november tot maart. Het virus bevindt zich in de neus en keel en wordt overgedragen tijdens het hoesten, niezen en praten. Ook speelgoed en andere voorwerpen kunnen voor besmetting zorgen, vertelt de arts. Het virus kan namelijk een paar uur zonder gastheer in leven blijven. Advies: 'Als een oudere broer of zus in de winter met een snotneus thuiskomt, kun je het best allemaal even je handen wassen om besmetting te voorkomen.'

Een vaccinatie voor het virus is nog niet beschikbaar, daarom wordt er volgens Bont weinig op getest en herkennen huisartsen het vaak niet. Hij stelt dat daar verandering in moet komen. 

Eerste symptomen

Bont is niet de enige die daar zo over denkt. Ook Sanne van Barneveld vindt het de hoogste tijd voor meer aandacht voor het RS-virus, schrijft NOS. Haar zoontje Thijs raakte op een leeftijd van vijf weken met het virus besmet. 'Het begon met slecht drinken en slecht slapen. Daarna ging hij hoesten, werd hij neusverkouden en begon hij heel benauwd te worden', aldus van Barneveld tegen NOS.

Machteloos

Thijs heeft een tijdje op de intensive care gelegen. 'Dat was een verschrikkelijke periode. Je staat zo machteloos naast dat bed. Als ouder kun je niks meer doen. Alles ligt in handen van de artsen en Thijs moest zelf het virus uit zijn lichaam krijgen. Dat was het meest heftige. Dat je hem zo hard ziet werken voor zijn leven.' Uiteindelijk heeft Thijs nog tien dagen aan een beademingsapparaat gelegen.

Kraamvisite

Daarom pleit ook Van Barneveld voor meer aandacht voor het RS-virus. 'Mensen die bijvoorbeeld verkouden op kraamvisite gaan moeten weten dat ze heel voorzichtig moeten zijn of beter niet kunnen gaan', zegt ze tegen NOS.

Bron: NOS