Een medische studie onder patiënten met galwegkanker is in 2016 stopgezet, omdat 14 van de 54 deelnemers tijdens het onderzoek overleden. Dat aantal was veel hoger dan verwacht. De studie stond onder leiding van het AMC in Amsterdam, dat de inspectie niet informeerde over de resultaten, meldt het AD.

De onderzoekers vergeleken twee bestaande methoden om overtollig gal af te voeren uit de lever. Dat gebeurde bij 54 kankerpatiënten die wachtten op een ingrijpende leveroperatie. Het lot bepaalde de methode per patiënt. De patiënten werden gevolgd tot 90 dagen na de operatie. De studie werd uitgevoerd in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam.

Veertien van de 54 deelnemers overleden

'Het onderzoek was niet gericht op sterfgevallen, maar op complicaties, zoals infecties en verstopping van het buisje', zegt professor Thomas van Gulik, chirurg bij het AMC. 'Toen we het grote aantal sterfgevallen bij de ene methode zagen, waren we ontzettend verbaasd en hebben we het onderzoek stopgezet.' De Patiëntenfederatie Nederland vindt het 'treurig en verbazingwekkend' dat het AMC in Amsterdam de inspectie niet op de hoogte heeft gebracht van overleden patiënten bij een medisch onderzoek. 'Als er veertien van de 54 deelnemers zijn overleden dan denken wij niet dat dit toeval is, dan is er sprake van een calamiteit. En daar moet melding van gemaakt worden', zegt een woordvoerder van de patiëntenorganisatie.

Woordvoerder AMC

In de ene groep stierven drie patiënten, in de andere groep elf. 'Dat was een opvallend verschil, waar we geen verklaring voor hebben kunnen vinden. En omdat we het niet konden verklaren, hebben we het zekere voor het zekere genomen en is uit voorzorg besloten te stoppen', aldus een woordvoerder van het AMC.

Medisch-ethische toetsingscommissie

Ziekenhuis AMC in Amsterdam heeft naar eigen zeggen wel gemeld dat veertien patiënten zijn overleden tijdens een medisch onderzoek. Het is volgens het ziekenhuis doorgegeven aan een plaatselijke medisch-ethische toetsingscommissie en aan de landelijke commissie die zulke onderzoeken controleert, de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.

Hartinfarct

Niet alle sterfgevallen hadden te maken met de behandeling en met de ziekte, benadrukt de woordvoerder. 'Twee mensen stierven een paar maanden later aan een hartinfarct. Dat kan iedereen overal overkomen, maar je moet het wel registreren.'

Medische calamiteit

Een medische calamiteit moet worden gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dat is niet gebeurd omdat er volgens het AMC geen sprake van calamiteiten was. 'Daaronder valt alles wat je niet verwacht en wat te maken heeft met gebrekkige zorg. Hier ging het om mensen die al een ziekte hadden die dodelijk kan zijn.'

Bron: ANP