Medicinale cannabis komt voorlopig niet in het basispakket. Het Zorginstituut Nederland oordeelt dat de kwaliteit van het bewijs in onderzoek naar de effectiviteit van cannabis bij ziektebeelden als chronische pijn, slaapstoornissen en bijwerkingen van de chemotherapie gemiddeld laag is.

De huidige manier waarop de cannabis wordt verstrekt, waarbij de patiënt zijn cannabis zelf betaalt bij Bureau Medicinale Cannabis (BMC), hoeft volgens het Zorginstituut niet gewijzigd te worden.

Medicinale wiet in de toekomst

Het Zorginstituut hoopt dat de komende jaren meer en betere studies beschikbaar komen, waarbij ze opnieuw een beoordeling kan doen. Er is sinds kort een placebo beschikbaar dat qua smaak, structuur en geur overeenkomt met echte cannabis. Onderzoekers kunnen daarmee studies opzetten die sterker bewijs kunnen creëren. Er zijn al enkele studies die gebruik maken van het placebo.

Bewijs voor medicinale werking cannabis

Het Zorginstituut onderzocht in 2003 al de werking van medicinale cannabis, maar kwam destijds ook tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs was om een vergoeding te rechtvaardigen.

Bureau Medicinale Cannabis

Sinds 2001 kan de medicinale gebruiker wel al via het Bureau Medicinale Cannabis aan zijn of haar mediwiet komen. De overheid riep het BMC in het leven om een veilig en gecontroleerd alternatief te bieden voor de aanschaf van wiet en hasj in coffeeshops. Ook zijn er bij verschillende apotheken cannabispreparaten beschikbaar.

Bron: Zorginstituut Nederland