Medewerkers en bestuurders in de verpleeghuis- en thuiszorgsector vinden dat zij in de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht. Belangrijkste reden daarvoor waren de RIVM-richtlijnen. Die schreven voor dat het dragen van beschermende kleding zoals mondmaskers in allerlei gevallen 'niet nodig' was, meldt Nieuwsuur.

Zorgmedewerkers zeggen dat zij daardoor ouderen besmet hebben, die later zijn overleden. Bovendien zijn veel medewerkers zelf ziek geworden en kampen zij nu met gezondheidsproblemen.

Magere wetenschappelijke onderbouwing

Enkele belangrijke RIVM-coronarichtlijnen voor medewerkers in de ouderenzorg, zoals de richtlijn over het gebruik van mondmaskers, hebben een magere wetenschappelijke onderbouwing. Veel medewerkers in de ouderenzorg wilden die mondmaskers dragen om te voorkomen dat zij ouderen zouden besmetten.

Maar de RIVM-richtlijnen raadden het gebruik van mondmaskers en andere beschermende materialen voor bepaalde situaties juist af. Personeel zou volgens die richtlijnen voor korte tijd onbeschermd binnen anderhalve meter van een coronapatiënt kunnen werken. Ook zou een mondmasker schijnveiligheid bieden.

Onderzoek naar de coronacrisis in de ouderenzorg

Dat blijkt uit onderzoek van het nieuwsprogramma naar de coronacrisis in de ouderenzorg. Daarvoor werden documenten ingezien en de totstandkoming van verschillende richtlijnen onderzocht. Ook is gesproken met tientallen directbetrokkenen uit de sector.

Twee zorgkoepels, de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden en branchevereniging ZorgthuisNL, zeggen nu dat ze spijt hebben van het volgen van de RIVM-richtlijnen.

Bron: ANP MediaWatch / Nieuwsuur