De partydrug mdma krijgt voor het eerst een geneeskundige toepassing in Nederland, meldt het Parool. Acht oorlogsveteranen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) worden binnenkort met mdma behandeld. 

Mdma-therapie is 'extreem effectief' bij de behandeling van mensen met PTSS, blijkt volgens Het Parool uit wetenschappelijk onderzoek. '83 procent herstelt volledig. Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen', zegt Eric Vermetten, kolonel-psychiater bij defensie en bijzonder hoog­leraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tegen de krant. 'Mdma-therapie zorgt ervoor dat patiënten eenvoudiger bij opgesloten gevoelens komen'.

Onder invloed van het middel bespreken patiënten tijdens de mdma-therapie met speciaal opgeleide therapeuten de ervaringen die ze normaal wegdrukken. Het brein herschrijft die traumatische ervaringen dan als het ware in een minder angstige versie.

Ontstaan PTSS

PTSS kan ontstaan door het zien of meemaken van levensbedreigende situaties. Met name militairen krijgen daar bij hun werk veel mee te maken. Ze herbeleven de gebeurtenis vaak, zijn hyperalert en slapen slecht. Bij mensen die lang aan PTSS lijden, kunnen depressies en verslavingen ontstaan. 

Bekijk ook de uitzending van Dokters van Morgen over het gebruik van drugs al medicijn terug:

Drugs als medicijn | Dokters van Morgen

Bron: Het Parool