Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is donderdag failliet verklaard. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Donderdagmorgen gingen de IJsselmeerziekenhuizen al failliet.

Het faillissement betekent dat het ziekenhuis op korte termijn gaat sluiten. De opvang van patiënten is gegarandeerd door de zorgverzekeraars en de omliggende ziekenhuizen', aldus het ziekenhuis.

'Voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg'

De medewerkers werden donderdagmiddag geïnformeerd. Volgens MC Slotervaart stellen zorgverzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, geld beschikbaar voor een 'voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg'.

Zorgmedewerkers voerden actie

Enkele tientallen zorgmedewerkers hebben actie gevoerd om het ziekenhuis open te houden. Ze deden dat voordat bekend werd dat het ziekenhuis failliet is. Aan het pand is een rode vlag opgehangen met de tekst 'RIP'.

De medewerkers verzamelden zich voor de hoofdingang van het ziekenhuis en hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Handen af van ons ziekenhuis' en 'Laat onze patiënten in de buurt niet stikken'. Op twee andere spandoeken staat 'Wie betaalt nu onze huur en/of hypotheek' en 'Laat ons ziekenhuis niet verloren gaan'.

Amsterdam: 'Continuïteit van zorg voorop'

De gemeente Amsterdam betreurt het faillissement. 'De huidige patiënten van het MC Slotervaart moeten de zorg ontvangen die zij nodig hebben', staat in een verklaring.

'MC Slotervaart vervulde ook een belangrijke, maatschappelijke functie in de stad', aldus gemeente. 'We stellen vast dat het faillissement onrust veroorzaakt. De gemeente en de partijen zullen er alles aan doen om de rust zo snel mogelijk terug te laten keren.'

Volgens de gemeente hebben alle betrokken partijen laten weten dat de continuïteit van zorg voor Amsterdammers voorop staat. 'De verzekeraars en ziekenhuizen in de regio hebben afspraken gemaakt waardoor patiënten de zorg krijgen die zij nodig hebben en waarmee de continuïteit van zorg gerealiseerd is.'

'Soortgelijke situaties voorkomen'

CNV Zorg & Welzijn steunde het personeel van de bankroete ziekenhuizen donderdag ter plekke. 'Het is van het grootste belang dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers en dat het uitbetalen van hun salaris wordt gegarandeerd. In beide regio's dient er snel een netwerk te worden gevormd om mensen van werk naar werk te begeleiden. Ook om te voorkomen dat medewerkers de zorg verlaten. De minister moet snel regie pakken', zegt voorzitter Anneke Westerlaken.

Verder wil de bond onderzoek naar de overige activiteiten van zorgondernemer Loek Winter, die eigenaar was van de inmiddels failliet verklaarde ziekenhuizen, om verder 'te voorkomen dat we met soortgelijke situaties in aanraking komen. De zorg is gebaat bij kwaliteit en continuïteit, dat rijmt niet met het winstbelang dat particuliere ondernemers nastreven', benadrukt de bond.

Patiënten moeten voor vrijdag 15.00 uur overgeplaatst zijn

Patiënten die nog in het Slotervaartziekenhuis liggen moeten voor vrijdag 15.00 uur zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Mensen die op een polikliniek zijn geholpen mogen nog wel wat langer blijven. 

Donderdag lagen er nog ongeveer vijftig patiënten in het Slotervaartziekenhuis. De poliklinieken blijven voorlopig open omdat er nog veel afspraken staan gepland, zegt Roos Blom, vice-voorzitter van de ondernemingsraad. Medewerkers zijn met klem gevraagd om te blijven werken, ondanks dat de salarissen donderdag niet zijn uitbetaald.

Update 26 oktober: Bestuursvoorzitter is 'trots op medewerkers'

Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het failliete MC Slotervaart geeft het personeel van het ziekenhuis een 'groot compliment'.'We zijn allemaal diep teleurgesteld. Maar ik ben enorm trots op al die medewerkers die met een "ontzettend groot hart" zijn blijven werken voor onze patiënten. En ik weet ook dat zij dat vandaag en morgen blijven doen', aldus de voorzitter van de raad van bestuur tijdens een persbijeenkomst.

'Het faillissement is definitief, er is geen redding', herhaalde ze de woorden die ze eerder op de dag tijdens een emotionele bijeenkomst aan het personeel had gezegd. Daar maakte zij ook haar complimenten, maar die vielen niet bij al het personeel even goed: er was nogal wat boegeroep te horen.

Bron: ANP