De IJsselmeerziekenhuizen zijn donderdagochtend failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en Verloskundigenpraktijk De Kreek. De vestigingen gaan niet meteen dicht.

De IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart in Amsterdam kregen woensdag uitstel van betaling. Voor het Slotervaartziekenhuis is vooralsnog geen faillissement uitgesproken. In de IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in onder meer Lelystad, Dronten en Emmeloord, liggen zo'n tweehonderd patiënten.

Vestigingen gaan niet meteen dicht

Zorgverzekeraars stellen, onder aanvoering van het Zilveren Kruis, geld beschikbaar voor een 'voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg'. De vestigingen gaan dus niet meteen dicht, aldus een verklaring van het ziekenhuis in Lelystad.

'Hiermee ontstaat ook de mogelijkheid om te onderzoeken welke vormen van zorg in Lelystad en op de drie andere locaties behouden kunnen blijven', aldus een woordvoerder.

De curatoren zullen alle medewerkers formeel ontslag aanzeggen en uitkeringsinstantie UWV zal de salarisbetalingen overnemen. De rechtbank heeft een 'afkoelingsperiode' van twee maanden afgekondigd. Schuldeisers mogen volgens de zegsman in deze periode goederen die hun eigendom zijn niet ophalen uit de vestigingen.

'Levensbedreigende situaties'

Voor de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en de gemeenten Almere, Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde is het 'onacceptabel dat de continuïteit van de zorg stopt en dat het ziekenhuis uit Lelystad verdwijnt'.

De gemeenten onderstrepen opnieuw dat de afstanden in de provincie groot zijn. 'Het halen van de wettelijke aanrijtijden van ambulances is nu al lastig. Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties', aldus de gemeenten.

'Grote consequenties voor alle inwoners'

Daarnaast heeft Lelystad te maken met een grote groep inwoners die relatief veel zorg nodig hebben en niet heel draagkrachtig is. 'Een deel is niet in het bezit van een auto en kan ook de vervoerskosten naar andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld het bezoeken van een ziek kind, niet betalen. Het wegvallen van het MC Zuiderzee in Lelystad heeft grote consequenties voor alle 180.000 inwoners in het verzorgingsgebied van ons ziekenhuis en zorgt voor grote maatschappelijke onrust.'

Bron: ANP