Vrouwen vinden dat de leeftijd waarop vrouwen nog zwanger kunnen worden met behulp van IVF-behandelingen naar beneden moet. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel voor het programma Hoe Bevalt Nederland.

Nu mogen vrouwen nog tot hun vijftigste een IVF-behandeling ondergaan. 77 procent van de 16.000 ondervraagde vrouwen vindt dat de leeftijd moet worden verlaagd naar 45 jaar (30 procent) of 40 jaar (47 procent). Veel vrouwen vinden dat een IVF-behandeling alleen toe moet worden gestaan als een vrouw nog vruchtbaar is.

De meeste vrouwen willen nieuwe technologie niet gebruiken om te kijken naar het uiterlijk van het kind. Ze vinden het wel handig om te kijken of het kind erfelijke aandoeningen heeft gekregen. Toch wil maar 13 procent van de vrouwen uitgebreide tests ondergaan. Een standaardtest is voor de meeste vrouwen genoeg.

Hoe Bevalt Nederland

Voor de eerste aflevering van de driedelige serie Hoe Bevalt Nederland duikt Ria Bremer in de wereld van IVF. Hoe is de methode ontstaan en hoe heeft deze zich ontwikkeld de afgelopen 35 jaar? Ook volgt ze de ouders van een tweejarig meisje waarvan de eierstokken al worden ingevroren. De stamceltherapie die het meisje ondergaat zal haar mogelijk onvruchtbaar maken.

De eerste uitzending is woensdag 5 september om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Bron: ANP