Het is belangrijk om de aanbeveling van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) rondom het eten van vlees te blijven opvolgen, benadrukken gezondheidsorganisaties en kankerexperts. Dit houdt in om per week tot maximaal drie porties rood vlees en weinig tot geen bewerkt vlees te eten.

De waarschuwing volgt op claims van de controversiële gezondheidsorganisatie NutriRECS waarin staat dat het niet nodig zou zijn om minder vlees te eten. 'De claim van NutriRECS kan ertoe leiden dat mensen gaan denken dat ze zo veel vlees kunnen eten als ze maar willen zonder dat dit invloed heeft op de kans op kanker. Maar dat klopt niet. Het is een risico voor hun gezondheid,' aldus Merel van Veen, coördinator Voeding en Kanker bij het WKOF.

Gegevens anders geiïnterpreteerd

De uitkomsten van het onderzoek van de gezondheidsorganisatie komen volgens het WKOF in de buurt van andere onderzoeken, echter zijn de gegevens op een andere manier geïnterpreteerd. Vanuit de aanname dat mensen in Westerse landen gemiddeld drie tot vier keer per week vlees eten, adviseren de onderzoekers dat het voor de meeste mensen niet nodig zou zijn om minder vlees te eten.

Onderscheid rood en bewerkt vlees

Daarnaast maakt NutriRecs in het advies geen onderscheid tussen rood en bewerkt vlees, zoals ham en salami. De organisatie beweert dat de consumptie van drie tot vier porties bewerkt vlees per week te weinig invloed zou hebben op de kans op kanker. Andere onderzoeken tonen volgens het WKOF juist dat het eten van bewerkt vlees de kans op darmkanker vergroot. Het advies van het WKOF is daarom om weinig tot helemaal geen bewerkt vlees te eten.

Drie porties

Het WKOF adviseert mensen die wel rood vlees willen eten om de hoeveelheid per week te houden tussen de 350 en 500 gram, wat neerkomt op ongeveer drie porties. Hier ligt volgens het WKOF de grens tussen de voordelen van het eten van rood vlees, namelijk als bron van belangrijke voedingsstoffen, en de nadelen, het verhoogde risico op kanker. Dit advies komt overeen met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds