De jeugdzorg gaat maandag massaal staken en dat is volgens FNV en CNV voor het eerst. De vakbonden rekenen op enkele duizenden stakers die welkom zijn op een actiebijeenkomst in Den Haag. FNV en CNV eisen in totaal 950 miljoen euro.

De jeugdzorgwerkers willen meer geld voor de zorg (750 miljoen euro), minder administratiedruk en 200 miljoen euro voor 'fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden' voor de 30.000 jeugdzorgwerkers in het land.

Wachtlijsten door bezuinigingen

Volgens de FNV komen jeugdzorgwerkers niet meer toe aan hun werk, en dat is kinderen en gezinnen helpen. Dat komt door jarenlang bezuinigen door de rijksoverheid, 'inkoopwaanzin door gemeenten en torenhoge administratiedruk'. Gevolg is dat gezinnen maandenlang op wachtlijsten staan voor hulp. Jeugdzorgwerkers zelf kampen met een torenhoge werkdruk, vallen om of verlaten de sector, schetst de vakbond.

Eerder maakte minister De Jonge bekend dit jaar eenmalig 420 miljoen euro extra uit te trekken voor de jeugdzorg. Dat is volgens de FNV bij lange na niet genoeg.

Update 14:30 - 4000 jeugdzorgmedewerkers protesteren in Den Haag

Naar schatting voeren zo'n 4000 jeugdzorgwerkers maandag actie op de Koekamp in Den Haag. 'Het is een waanzinnige opkomst. Mensen zijn echt boos, vooral over de tekorten aan middelen en het enorme personeelstekort', zegt een woordvoerster van FNV. Elders in het land hebben volgens de vakbonden duizenden werknemers in de jeugdzorg het werk neergelegd. 

Bron: ANP