Vrouwen die werk en mantelzorg combineren, ervaren meer stress dan hun mannelijke mantelzorgende collega's, meldt stichting Werk&Mantelzorg op basis van eigen onderzoek.

Mensen die in de zorg werken én mantelzorger zijn, kunnen ook moeite hebben de balans goed te houden, ziet Woessner. 'Zij worden door zichzelf, de omgeving, en degene die zorg nodig heeft, gezien als de aangewezen mantelzorger. Zij vinden dat ze het vol moeten houden, ze hebben immers al affiniteit met de zorg.'

info

Over het onderzoek

Stichting Werk&Mantelzorg deed onderzoek naar mannen en vrouwen die werk en mantelzorg combineren. De stichting ziet dat vrouwen meer combinatiedruk ervaren dan mannen, en dat terwijl ze minder werken en nagenoeg evenveel uur mantelzorg verlenen.

Daarbij voelen vrouwen sociale druk om te mantelzorgen, ziet de stichting. Zij kunnen de zorg moeilijker loslaten en zijn naast hun werk en mantelzorg vaak ook nog eens grotendeels verantwoordelijk voor het huishouden en de zorg voor het gezin. 

Het bespreekbaar maken kan zorgen voor aandacht en begrip en ondersteuning. Woessner: 'We horen vaak dat het krijgen van begrip al enorm kan helpen bij het houden van de balans tussen werk en mantelzorg. Er is niet voor niets een spreekwoord: gedeelde smart is halve smart. Als je het van je af kan praten, en als iemand anders met je mee kan denken, dan kan dat al enorm schelen.'

Over het onderzoek

Hoewel de leidinggevende van mannelijke mantelzorgers iets minder vaak op de hoogte is bij de mannen (53%) dan bij de vrouwen (58%), ervaren mannen meer bereidheid bij hun leidinggevende om gezamenlijk tot een oplossing te komen. 65 procent van de mannen geeft aan dat de leidinggevende meedenkt, bij vrouwen is dat 59 procent.

Woessner merkt wel dat dat bespreekbaar maken een drempel is voor veel mantelzorgers. Woessner: 'Mensen vinden het een privézaak. Ze willen beide zaken graag gescheiden houden. We horen ook weleens dat mensen vrezen dat ze emotioneel worden in het gesprek, en dat ze bang zijn dat ze geen begrip krijgen van de werkgever.'

Van mensen die het uiteindelijk wel aan de orde hebben gebracht op de werkvloer, zeggen de meeste dat ze zich juist opgelucht voelen, ziet Woessner. De aannames die ze van te voren hadden blijken niet te kloppen.

Ben jij een werkende mantelzorger? Deel dan je ervaring hieronder!