Bijna 550.000 Nederlanders hebben aangegeven eenzaam te zijn. Dat is 4 procent van de bevolking van vijftien jaar en ouder. Onder hen zijn meer mannen dan vrouwen. Vooral ouderen zijn relatief vaak eenzaam, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijna 330.000 mannen en bijna 220.000 vrouwen waren in 2015 eenzaam. Het grootst is dit verschil bij mensen van middelbare leeftijd (45 tot 65 jaar): 7 procent van de mannen en 4 procent van de vrouwen is eenzaam. Van de eenzame mannen is 18 procent alleenstaand.

Mensen van 75 jaar of ouder zijn vaker eenzaam dan jongeren: 7 procent (ruim 70.000) van hen leeft in eenzaamheid. Onder 15- tot 25-jarigen is dit 2 procent. Volgens het CBS heeft eenzaamheid op latere leeftijd vooral te maken met een slechtere gezondheid. 'Ouderen zijn minder mobiel waardoor ze minder gemakkelijk contact hebben met anderen', concludeert het statistiekbureau.

In het algemeen zijn mensen eenzaam als ze iets missen in hun sociale contacten, stelt het CBS. Dit kan zijn: te weinig contacten of een gebrek aan emotionele steun. 'Iemand met weinig contacten is dus niet per definitie eenzaam.'

Om te bepalen of mensen eenzaam zijn, gebruikte het CBS een methode van de Universiteit van Californië Los Angeles (UCLA). Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd te reageren op zes stellingen, zoals 'Er zijn mensen met wie ik goed kan praten', 'Ik voel me van andere mensen geïsoleerd' en 'Ik maak deel uit van een groep vrienden'. Er deden 7500 mensen mee aan het onderzoek.

Bron: ANP