Waar vrouwen matig zijn met alcohol, drinken hun mannen gewoon door in de tijd dat ze proberen om een kind te verwekken. Dit blijkt uit een groot onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel in het kader van het programma 'Hoe Bevalt Nederland' met Ria Bremer. Aan het onderzoek deden 16.000 vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of een baby hebben mee. Roken en drinken kunnen een negatief effect op de vruchtbaarheid hebben bij zowel vrouwen als mannen.

Bijna de helft van de deelneemsters (44%) drinkt helemaal niet in de periode waarin ze zwanger probeert te worden. Een derde (32%) neemt af en toe een glaasje. Een kwart (23%) drinkt wekelijks minimaal één glas alcohol. Volgens de ondervraagde vrouwen drinken hun mannen wel regelmatig terwijl ze zwanger proberen te worden (85%), slechts 14 procent drinkt niet.

Een op de tien vrouwen rookt voor conceptie

Roken is voor de meeste ondervraagde vrouwen taboe in de fase dat ze zwanger willen worden: 86 procent rookt dan niet. Een groep van 9 procent steekt wel wekelijks een sigaret op. En 5 procent rookt dagelijks, dit varieert van 5 sigaretten tot een pakje per dag. Ook stress kan de vruchtbaarheid beïnvloeden. Een kwart van de ondervraagde vrouwen (25%) vindt haar eigen stressniveau behoorlijk hoog.

Dagelijks roken en drinken tijdens zwangerschap in 1983

In 1983 deed het programma 'Hoe Bevalt Nederland' ook een onderzoek onder zwangere vrouwen. In dat onderzoek werd, net als in het onderzoek van 2018, de vraag voorgelegd of de vrouwen roken en drinken tijdens hun zwangerschap. Het verschil met 35 jaar geleden is groot. Nu rookt bijna niemand meer tijdens de zwangerschap, slechts 3 procent kan het niet laten. In het onderzoek van 1983 rookte maar liefst 28 procent van de deelneemsters hun hele zwangerschap door. De helft van hen rookte meer dan 10 sigaretten per dag.

Het drinken van alcohol is voor 88 procent van de zwangere vrouwen van nu geen optie. Een op de tien (11%) neemt wel af en toe een glas. In het onderzoek van 1983 was dat het dubbele: toen dronk 19 procent. Ook de hoeveelheid was groter: een tot drie glazen per dag kwam regelmatig voor.

Meer uitslagen en Hoe Bevalt Nederland op tv

De uitzendingen van 'Hoe Bevalt Nederland' zijn op 5, 12 en 19 september 2018 en worden gepresenteerd door Ria Bremer. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel maakt hierin meer uitslagen van het grote zwangerschapsonderzoek bekend. Hoe denken vrouwen anno 2018 bijvoorbeeld over pijnbestrijding bij de bevalling, borstvoeding en het aantal echo's? Hoeveel vrouwen worden er ongepland zwanger? En wat kwam er uit het onderzoek van Hoe Bevalt Nederland in 1983?

Alles over Hoe Bevalt Nederland op Zorg.nu

Ben je benieuwd naar meer onderzoeksresultaten? Lees meer over de leeftijdsgrens voor ivf-behandelingen op de site van EenVandaag.

Onderzoek Hoe Bevalt Nederland 2018 en 1983

Voor het programma Hoe Bevalt Nederland 2018 is een onderzoek in drie delen uitgevoerd onder respectievelijk vrouwen die zwanger willen worden, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die in 2016, 2017 of 2018 een kind hebben gekregen. In totaal vulden 15.810 vrouwen een of meerdere deelonderzoeken in, afhankelijk van de fase waarin zij zich bevonden. Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel tussen 12 maart en 15 mei 2018. In 1983 werd bij de AVRO ook een programma onder de titel Hoe Bevalt Nederland uitgezonden. Hierbij werd een onderzoek uitgevoerd onder bijna 2000 vrouwen (1824 om precies te zijn). Zij vulden in de loop van hun zwangerschap in totaal 237 vragen in.