Inspanningen van het kabinet om het personeelstekort in de zorg terug te dringen, hebben nog te weinig resultaat. Dat waarschuwt een onafhankelijke commissie die het Ministerie van Volksgezondheid adviseert over het aanpakken van het personeelstekort, zo schrijft Trouw vrijdag.

De zorg blijft een 'vergiet', concludeert de onafhankelijke adviescommissie 'Werken in de zorg' onder leiding van Doekle Terpstra. Met het beeld van een vergiet wil de commissie zeggen dat aan de ene kant weliswaar flink meer nieuw personeel in de zorg is gaan werken, maar liefst 152.000 mensen. Maar die instroom wordt grotendeels tenietgedaan doordat gemotiveerd personeel teleurgesteld vertrekt: bijna de helft van hen al binnen twee jaar. Het zogenoemde vergiet heeft nog net zulke grote gaten als voorheen. Vorig jaar verlieten 111.000 mensen de zorg, slechts 1.000 minder dan een jaar eerder.

Het belangrijkste advies is dat er ingrijpender maatregelen nodig zijn dan nu. Werkgevers doen volgens de commissie te weinig om personeel vast te houden.

Update 13:15 uur: reactie minister: 'je kan veel van elkaar leren'

Werkgevers in de zorg moeten meer doen om om werknemers te behouden voor de sector. Dat vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). 'Je kunt je niet veroorloven in deze tijd om een slechte werkgever te zijn.'

Volgens De Jonge zijn er nog grote verschillen tussen werkgevers. 'Je kan veel van elkaar leren.' Als voorbeelden noemt hij 'vaste contracten, professionele ontwikkeling, minder last van administratieve lasten. De ene werkgever is veel beter dan de andere'.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw