Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam laat een onderzoeksteam de gangen nagaan van de omstreden spermadokter Jan Karbaat.

Naar aanleiding van publicaties in het AD wil het ziekenhuis zijn werkwijze tot op de bodem uitzoeken. Het onderzoeksteam staat onder leiding van een externe voorzitter. 'Het gaat om vragen als 'welke regelgeving gold destijds', 'klopte het wel wat hij deed'. Daarop hebben we nu nog geen antwoord. Dat is verdrietig voor de mensen die zich benadeeld voelen', zegt een woordvoerder van het Maasstad in het AD.

Op zoek naar gegevens van Karbaat

Het team moet uitzoeken welke gegevens na al die jaren nog beschikbaar zijn. Niet eenvoudig, denkt het ziekenhuis. 'De belangrijkste informant is overleden.' De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt geen onderzoek in naar de werkwijze van de arts. 'Inspectieonderzoek moet in beginsel leiden tot herstel of verbetering van de zorg. Maar in dit geval kan dat niet. Hij heeft geen kliniek meer en is inmiddels overleden', zegt een woordvoerder

Ten minste drie kinderen verwekt

Karbaat bleek in de jaren 70 als directeur van het Zuiderziekenhuis, de voorloper van het Maasstad, vrouwen te hebben geïnsemineerd met zijn eigen zaad. Ten minste drie donorkinderen werden op deze wijze verwekt.

Bron: ANP