Het wordt straks op initiatief van de overheid geteeld, maar burgers moeten het eigenlijk maar niet kopen: staatswiet. De verpakking van die wiet moet namelijk zó onaantrekkelijk zijn, dat wordt voorkomen dat mensen die 'niet van plan waren' wiet te gebruiken, het toch kopen. Dat blijkt uit een voorstel voor het experiment met wietteelt dat dinsdag in consultatie is gegaan, meldt NRC.

Daarin zijn de regels voor het experiment, dat op z’n vroegst in 2021 van start moet gaan, voor het eerst uitgewerkt. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen er de komende periode op reageren. Wie de wiet precies gaat telen, is nog onduidelijk. Uit het ontwerp-voorstel blijkt dat er wordt ingezet op tien telers.

Verpakkingsregels

De telers mogen kiezen tussen een doorzichtige verpakking of een enkele kleur. De verpakking mag daarna niet meer aangepast worden. De etiketten moeten minimaal dertig procent van de verpakking innemen en de tekst mag er alleen met zwarte inkt en lettertype Helvetica op gedrukt worden. Verplicht zijn de gezondheidswaarschuwingen, maar effecten van de wiet of eventuele 'beeldmerken die de verpakking extra aantrekkelijk kunnen maken' zijn niet toegestaan.

Bron: ANP MediaWatch / NRC